close

جدیدترین صادرات ایران
واردات نفت چین از ایران در ماه مارس به بالاترین حد خود رسید
در سال تقویمی ایرانی منتهی به مارس 2021، کل واردات ایران از امارات متحده عربی از مرز 9 میلیارد دلار گذشت که به سطح قبل از تحریم ها بازگشت. در پنج ماهه اول سال جاری ایران، مجموعاً واردات بیش از 5 میلیارد دلار بوده است، به این معنی که مجموع واردات سالانه تا مارس 2022 به بیش از 12 میلیارد دلار خواهد رسید. امارات متحده عربی قطب اصلی صادرات مجدد است، به این معنی که ایران کالاها را از طیف گسترده ای از کشورها از تامین کنندگان در امارات تامین می کند. رشد واردات ایران از امارات به قدری سریع بوده است که شرکت عرب اکنون جایگزین چین به عنوان بزرگترین شریک وارداتی ایران شده است.
در مصاحبه ای در ماه سپتامبر، فرشید فرزانگان، رئیس اتاق مشترک ایران و امارات متحده عربی بازرگانی، افزایش امارات متحده عربی به عنوان شریک بالای واردات ایران به افزایش خرید محصولات کشاورزی از معامله گران در دبی و کاهش کلی در تجاری چین-ایران است. اما او همچنین خاطرنشان میکند که رشد واردات علیرغم ادامه چالشها در بانکداری فرامرزی بین ایران و امارات در ارتباط با این واقعیت است که تحریمهای ثانویه ایالات متحده همچنان پابرجاست. علاوه بر این، بهبود صادرات ایران به امارات نسبتاً اندک بوده است. مجموع صادرات در مسیری قرار دارد که امسال فقط 4.5 میلیارد دلار باشد، که هنوز کمتر از سطح قبل از تحریمها است. پس چگونه ایران می تواند این همه بیشتر از امارات بخرد؟
پاسخ احتمالاً مربوط به کاهش تجارت چین و ایران است. در طول سال گذشته، چین خرید نفت از ایران را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. این خریدها که مستقیماً با تحریم های ثانویه ایالات متحده مخالفت می کند، در داده های تولید شده توسط گمرک چین منعکس نمی شود. این به این دلیل است که ایران نفت را مستقیماً به چین تحویل نمی دهد. تحویلهای ایران به صورت واسطهای انجام میشود، به این معنی که نفت قبل از انتقال به نفتکشهایی که به پالایشگاههای چینی تحویل میدهند، به کشور ثالثی منتقل میشود. هنگامی که این نفت به چین می رسد، به عنوان واردات از کشور به عنوان نقطه عبور اعلام می شود. دو کشور بزرگی که این نقش را ایفا می کنند مالزی و امارات هستند.
وزارت امور خارجه چین بدون اظهار نظر مستقیم در مورد معاملات نفتی ماه مارس، اواخر روز سهشنبه گفت که پکن به طور مداوم با تحریمهای یکجانبه آمریکا و «حاکمیتهای دست دراز» آمریکا «مخالفت» کرده و از واشنگتن خواسته است که این «تحریمهای غیرقانونی» را در اسرع وقت لغو کند.
وزارتهای بازرگانی و انرژی چین در زمان انتشار به فکسها و پیامها پاسخ نداده بودند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به دنبال احیای مذاکرات با ایران در مورد توافق هستهای است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا در سال 2018 آن را رها کرد، اگرچه اقدامات اقتصادی سختگیرانه همچنان پابرجاست که تهران اصرار دارد قبل از از سرگیری مذاکرات لغو شود.
هنری روم، تحلیلگر گروه اوراسیا گفت: ایران نفت بیشتری به چین صادر می کند و این چالشی برای رژیم تحریم های ایالات متحده است.
با این حال، ساختار تحریم ها به هیچ وجه در آستانه فروپاشی نیست، به ویژه به این دلیل که ایران قادر به بازگرداندن بخش زیادی از این درآمد نیست.
بر اساس گزارش Refinitiv's Li، حدود 650000 بشکه در روز نفت ایران در 19 روز اول مارس، عمدتاً از طریق استان شرقی شاندونگ، مرکز پالایشگاههای مستقل چین، تخلیه شد.
او افزود که این در مقایسه با 490,000 بشکه در روز تخلیه شده در فوریه و رکورد 797,000 بشکه در روز در ژانویه است.
معاملهگران گفتند که خریداران چینی جذب قیمتهای پایین نفت خامی شدهاند که با تخفیف 4 تا 6 دلار در هر بشکه به ICE برنت بر اساس تحویل عرضه میشود، و افزودند که فروشندگان گاهی اوقات فروش را با سهمیه واردات بستهبندی میکنند.
یک تاجر مستقر در پکن گفت: "قاعده نهایی برای خریداران خصوصی چینی هزینه و حاشیه است... و آنها به سختی می توانند در برابر بشکه های ایران که با تخفیف های زیاد عرضه می شوند مقاومت کنند."
رویترز قادر به شناسایی خریداران این محموله ها نبود.
طبق گزارش رفینیتیو، چین رسما در ماه مارس برای دومین ماه متوالی از واردات خود از ایران صرف نظر کرد زیرا هیچ محموله ای برای ذخایر استراتژیک نفت این کشور (SPR) علامت گذاری نشده است.
نفتکشهای حامل نفت ایران معمولاً هنگام بارگیری فرستندههای خود را خاموش میکنند تا شناسایی نشوند، اما سپس از طریق ماهوارهها در نزدیکی بنادر عمان، امارات و عراق قابل ردیابی میشوند. برخی قسمتی از محموله های خود را قبل از حرکت به چین به کشتی های دیگر در نزدیکی سنگاپور یا مالزی منتقل می کنند.
طبق گمرک چین، چین خرید ماهانه اندکی از نفت ایران را حفظ کرده است که به طور متوسط در کل سال 2020 به 2.4 میلیون بشکه رسیده است.